Tør du tage chancen med sort arbejde i dit arbejde med diamantboring?

29 July 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det korte svar er: Nej, lad være med det.

Godt nok er det virkelig fristende at udnytte den evne, som det er med diamantboring, hvor man noget nær kan bore gennem det meste, så selv superhelte ville blive misundelig, til også at udnytte privat eller lave sort arbejde med.

De sidste to eksempler er der en del overlap med, men det er egentlig uden betaling at begynde at lave en opdeling mellem disse to ting, for de er begge dele ulovlige at foretage.

Du må ikke bruge udstyret ved det firma, du er ansat ved, til at udføre arbejde derhjemme, også selvom chefen giver dig tilladelse til det.

Selv hvis du er chefen, så skal du ikke gøre den slags selv eller give medarbejderne mulighed for at gøre det.

Sort arbejde er ofte mere i den afdeling, hvor naboen spørger, om man gider hjælpe en med noget arbejde, som kunne være noget, der kræves diamantboring til, som du så siger ja til at klare med firmaets udstyr.

Det må man ikke.

Sort arbejde kan også være lidt mere organiseret, hvor der så ikke er kendskab mellem kunde og firma som sådan, men hvor der bliver foreslået fra den ene eller den anden part, at man gør tingene “uden regning”, som er en anden måde at sige, at man laver sort arbejde.

Både kunden og firmaet kan foreslå dette.

Men hvis det er ulovligt, hvorfor gør man det så i mange forskellige brancher såsom også ved diamantboring?

For det første er det svært for myndighederne at bevise, og man skal næsten tage folk på fersk gerning i akten for at bevise det, hvilket kræver tips, planlægning og beviseførelse i et stort arbejde.

Desuden er der penge at spare for firmaet og kunden ved, at man blandt andet ikke skal betale moms på den måde.

Skulle det stadig lyde fristende, så husk på, at du snyder staten for en masse penge, som kommer dig til gavn via for eksempel sygehusvæsenet – og skulle du blive opdaget, kan det blive rigtig dyrt med tilbagevirkende kraft.

More articles