Luft til vand varmepumpe og miljøet

08 December 2021 Agner Clausen

editorial

Når man vælger en luft til vand varmepumpe, er det nok ofte ud fra økonomiske overvejelser. En luft til vand varmepumpe er simpelthen en god investering. Amalo, en virksomhed som udelukkende leverer, installerer og servicerer varmepumper, har beregnet, at du kan spare omtrent 40% i forhold til de bedste alternativer på markedet. Det er vel argument nok. Dertil kommer, at man slipper for at slæbe brænde, briketter eller pellets ind i huset. Den store forskel i forhold til de konventionelle opvarmningsmetoder er, at der ikke sker nogen forbrænding. Man slipper altså for skorstenen, sod og besøg af skorstensfejeren. Og naboerne kan glæde sig over, at man ikke længere sender giftig røg ud i nærmiljøet.

image

Luft til vand varmepumpe – en god løsning for miljøet

God økonomi og hensyn til miljøet går ofte hånd i hånd, og det gælder også luft til vand varmepumper. Grunden til at man måske ikke altid vælger den miljørigtige løsning, er ofte manglende viden. Har man den nødvendige viden, har man som regel modet til at vælge den holdbare løsning. Selv om økonomien spiller en vigtig rolle, når man skal vælge opvarmningsløsning, tænker mange også på miljøet. Varmepumpen efterlader et meget lille CO2-aftryk. Det hænger sammen med den måde den fungerer på. Gode varmepumper har en virkningsgrad på op til 5, det vil sige, at man for hver KWh el man forbruger får 5 KWh ud i form af varmeenergi! Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er det ikke. Det er ikke trylleri, men simpel videnskab. Luft til vand varmepumpen trækker varmeenergien ud af luften og sender via centralvarmeanlægget varmen ind i husets radiatorer. Virkningsgraden falder når udetemperaturen går ned, men der er altid varmeenergi i luften også når det fryser.

Med en virkningsgrad på 5 er en luft til varmepump en rigtig god løsning for miljøet. Den udleder ingen røg og har et meget lille CO2 aftryk. Vælger man at købe strøm fra fx vindmøller, er det nærmest helt CO2 neutralt at opvarme huset.

More articles