Få hjælp til behandling af pilleafhængighed på et misbrugscenter

27 december 2020 Astrid Pedersen
image

editorial

I Danmark er afhængighed af receptpligtig medicin et problem i stigning. Lever du sammen med et menneske som igennem længere tid har øget sit forbrug af eksempelvis smertestillende eller angst dæmpende medicin bør du være på vagt – for her kan være tale om optrapning til et decideret misbrug.

Hvordan opstår et misbrug?

Et misbrug opstår i det øjeblik hvor man har brug for en vis mængde af et bestemt stof for at kunne opretholde sin daglige funktion. Det kan for eksempel være at man er blevet afhængig af angst dæmpende medicin så som benzodiazepiner, og skal bruge et vist kvantum af denne for at kunne klare hverdagen uden at blive blæst omkuld af angst eller lagt ned af depression.

Når man er afhængig af et stof vil man samtidig typisk have udviklet det der kaldes tolerans. Tolerans kommer til udtryk derved at man skal bruge større og større mængder af stoffet for at opnå den ønskede virkning. For mange stofmisbrugere vil målet i begyndelsen af misbruget være rusen – men som misbruget bliver mere udtalt vil stoffet primært indtages for at undgå de slemme abstinenser.

Som misbruger af lægeordineret medicin kan man faktisk opleve lige så voldsomme abstinenser ved indtagets ophør som en heroin narkoman kan opleve når han eller hun forsøger at kvitte stoffet ”cold turkey”. Derfor vil en misbruger typisk fortsætte sit misbrug selv om vedkommende godt ved at den er gal.

Angsten for de fysiske og psykiske abstinenser, som på ingen måde tåler sammenligning med almindelige tømmermænd, vil drive vedkommende til at indtage endnu mere stof. Og når misbruget først er kommet så langt er der brug for professionel behandling hvis afvænningen skal lykkes.

Du kan få hjælp til at motivere din misbrugsramte pårørende for behandling hos Behandlingscenter Stien. Her vil du også kunne få tilbud om behandling af afhængighed – læs mere på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder