Bekæmp fugt i din kælder – for sin sundheds skyld

28 November 2020 Astrid Pedersen

editorial

Hvis din kælder er angrebet af indtrængende fugt, som giver den klamme fornemmelse og den ubehagelige lugt, er det en god idé at gøre en stor indsats for at komme fugten til livs. Hvis du én gang for alle får fjernet fugten, og dernæst sørget for at den har ringe mulighed for at opstå på ny, er der gode chancer for at din kælder kan blive til et ganske sundt rum at opholde sig i.

Samtidig vil kælderen ikke længere udgøre en svaghed i huset, idet du minimerer risikoen for frost sprængninger i fundament og sokkel eller i husets ydermure. Og du reducerer risikoen for skimmelsvamp angreb.

Hvordan kan jeg bekæmpe fugt i kælderen?

Når fugt i kælderen skal bekæmpes bør du først og fremmest sikre dig at der ikke allerede er udbrudt skimmelsvamp. Skimmelsvamp har særdeles gode vækst betingelser når der er fugt i murværk og træværk – og det breder sig hurtigt til resten af boligen.

Du skal således gå kælderen minutiøst igennem for et hvert spor af skimmelsvamp. Har du gips vægge bør du fjerne dem for at se om der skulle gemme sig skimmelsvamp inden under. Du kan eventuelt tilkalde hjælpe fra professionelt hold, for eksempel en virksomhed med specialtrænede hunde som er eksperter i at opspore skimmelsvamp.

Dernæst skal alle revner, sprækker og øvrige utætheder i ydermure og gulve lappes grundigt. Som bonus gevinst mindsker du ved denne øvelse mængden af radon som trænger ind fra undergrunden. Du kan vælge at lægge en membran under gulvet, og med stor fordel støbe et nyt lag cement eller beton oven på.

Kælderen kan tørres med en lufttørrer, men du bør også sørge for at kælderen er ventileret. Dette kan du gøre ved at installere trækkanaler eller spjæld i kælderens vinduer. Så vil kælderen holde sig fin og tør i fremtiden.

Læs mere om bekæmpelse og forebyggelse af fugt i kælder på husblog.dk.

More articles