Danske film

31 May 2021 Cathrine Hansen
image

editorial

Den danske filmbranche er beriget med mange gamle såvel som nyere film.

Filmverden indeholder både filmpriser, røde løbere og idoldyrkelse. Kort sagt, filmens verden er fyldt med glimmer og glamour, samt et hav af kreative mennesker, der både forstår at underholde og sige noget om vores tid og kultur.

Samtidig findes der også en mere dyster side af filmbranchen, herunder de store griske filmselskaber.

Filmverden er en verden, mange betragter og påskønner; men også en verden som man fordømmer.

Det var i 1920´erne at den danske filmproduktion oplevede at stumfilmene begyndte at blive erstattet af lydfilmene; og derefter gik det hurtigt.

Den danske filmindustri er en broget historie om chancer og kreative satsninger, som på mange måder har medført succes på national plan, men også ude i den internationale verden.

Det var især den litterære filmatisering, der først satte Danmark på det internationale filmkort f.eks. Gabriel Axels Karen Blixen-filmatisering af ”Babettes gæstebud” fra 1987; eller Billy Augusts ”Pelle Erobreren” også fra 1987.

Danske Film quiz – Quizz – Kan du svare rigtigt?

Et hav af danske film

Denne tids danske film har uden tvivl haft en stor betydning for mange. Vi kan i dagens Danmark heller ikke undgå, at mange af de gamle danske film bliver genudsendt på f.eks. DR1 og TV2.

Mange kender blandt andet ”Olsen-banden-filmene”, Gabriel Axels serie om ”Familien Gyldenkål”, familiefilmene ”krummerne” og ”Far til fire”.

Og især børnefilm oplevede en opblomstring i samme periode; blandt andet med Søren Kragh-Jacobsens ”Gummi Tarzan” og ”Otto er et næsehorn”, som er baseret på Orla Lund Kierkegaards populære børnebøger.

Et stort dansk gennembrud i filmhistorien skete med Lars von Triers film, som allerede fra starten vakte stor international opmærksomhed, og mange har efterhånden også fået øjne op for dansk filmindustri. 

For der findes nemlig et bredt udvalg af danske film og kunstnere, som har indtaget pladsen sammen de helt store inden for filmbranchen.

Derfor er der heller ingen tvivl om, at der er mange gode grunde til at hylde danske film.

More articles